Er lijden in de wereld zo’n 422 miljoen mensen aan diabetes. Dat zijn er ongeveer vier keer meer dan in 1980, blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
In de eerste Global report on diabetes (pdf) berekent de WHO dat daarmee ongeveer 8,5 procent van de wereldbevolking diabetes heeft, in een of andere vorm.

De WHO spreekt over een “diabetesepidemie met grote gezondheids- en sociaal-economische gevolgen”, met name in ontwikkelingslanden. Alleen in 2012 vielen volgens de WHO al 1,5 miljoen doden als gevolg van diabetes.
Daarnaast overleden er 2,2 miljoen mensen door een te hoog bloedsuiker, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. World Health Day, donderdag georganiseerd door de WHO, staat deze keer in het teken van diabetes.

Beschikbaar

43 procent van de overlijdensgevallen vindt plaats bij mensen onder de zeventig en kunnen worden teruggedrongen door beleid te voeren om een gezonde levensstijl te promoten, schrijft de WHO.
Een probleem dat de WHO aanstipt is dat steeds meer arme landen met diabetes worden geconfronteerd. Insuline, benodigd voor patiënten met diabetes type 1, is echter maar in één op de drie arme landen beschikbaar.
Diabetes kan een gevolg zijn van overgewicht, maar de WHO zegt dat het ook te maken heeft met een almaar ouder wordende bevolking. Het gemiddelde BMI, de verhouding tussen lichaamslengte en gewicht, steeg in veertig jaar bij vrouwen ruim 10 en bij mannen 11,5 procent, bleek begin april uit een publicatie in The Lancet.
Het aantal mensen met overgewicht in opkomende economieën als Brazilië en India is nu hoger dan in rijke landen. Voor het eerste zijn er meer te dikke dan te dunne mensen op de wereld.

Nederland

In Nederland heeft 6,1 procent van de bevolking diabetes, mannen (7 procent) iets meer dan vrouwen (5,3 procent). Bij vrouwen is dat min of meer gelijk gebleven sinds 1980, bij mannen is het rond één procentpunt gestegen.
De WHO berekent (pdf) dat er per jaar 2.880 mensen in Nederland overlijden door diabetes. Opvallend is dat het percentage diabetici bij vrouwen lager is, maar het aantal doden hoger dan bij mannen. Verder overlijden er volgens de WHO ook nog jaarlijks 5.770 mensen door een te hoog bloedsuiker.

Bron: NRC.nl